Kategori: Köpekler

Doğumdan 12 Haftalığa Kadar Yavru Köpek Gelişimi

18.11.2014 Köpekler

Doğumdan 12 Haftalığa Kadar Yavru Köpek Gelişimi

Kör ve sağır doğmuş olan köpek yavruları, annelerinin ırkına göre boy ve ağırlık açısından farklılık gösterir. Kurt yavrusu doğduğunda yaklaşık 450 gram ağırlığındadır.
Yavruların ortalama yaşı beştir. Kesin sayılardan hoşlananlar için, 506 yavru için kesin ortalama sayı 4,92′dir. Ender olarak ve istisnai durumlarda yirmi yavrudan daha fazlası görülmüştür. Yavrular yaşamlarının ilk günlerinde zamanın yüzde 90′ını uyuyarak ve geri kalan yüzde 10′unu da memede geçirirler. Bu, uykulu “yeniden doğuş evresidir.” On üçüncü günde gözleri açılır, fakat bu sayılar ırklar arasında önemli farklılıklar gösterir. Örneğin, bu evrede on Fox Terrier yavrusundan dokuzu gözlerini açmıştır, fakat on Beagles yavrusundan yalnızca biri gözlerini açmıştır. Tüm ırkların tüm yavrularının görmeye başlamaları ancak yirmi günlükken olur. Kulaklar, ilk “ürkme tepkisinin” gözlendiği yaklaşık yirminci günde aktif hale gelir.

Köpeklerin doğumdan 12 haftalık olana kadar geçen süreç:

Yaş

Dönüm noktası

Doğum – 2 haftalık

Doğum sonrası periyot: 
Minik köpeğinizin zamanının büyük bölümü, uyuyarak ve beslenerek geçer.

Doğum zamanı

Minik köpeğiniz ileri doğru sürünmeye başlar.

24 saate kadar

Minik köpeğiniz doğumdan sonraki ilk sütünü annesinden alır ve bu süt yeni doğan yavruları hastalıktan korumaya yardımcı antikorlar ve diğer bağışıklık kazandırıcı maddeler içerir. Bu maddeler bağırsaklardan ancak köpeğin doğduğu ilk 24 saat boyunca emilebilir.

2 hafta

Yavrunun gözleri açılır (ancak başlangıçta görüş çok zayıftır).

2 hafta

Minik köpeğiniz bu yaşta kurtların neden olduğu enfeksiyonlara karşı çok hassastır ve ilk kurt dökme tedavisini iki haftalıkken alır.

2-3 hafta

Geçiş periyodu:
Bu hızlı bir değişim periyodudur, minik köpeğiniz yetişkinliğinin ilk biçimlerini sergilemeye başlar.

2-3 hafta

Tuvalet davranışını düzenlemek için artık anne tarafından anogenital yalamaya ihtiyaç kalmamıştır. Artık kendi işini yuvanın dışında yapmaya başlar.

2-3 hafta

Geriye doğru sürünerek ilerlemeye başlar.

2-3 hafta

Hırlayarak ve kuyruk sallayarak ilk sosyal emarelerini gösterir.

2-3 hafta

Işığa ve hareketli uyarana yanıt verir.

2-3 hafta

O ve kardeşleri dövüşerek oyun oynamaya başlar.

2-3 hafta

Yarı katı mama ile ilgilenmeye başlar (ancak annesini emmeye devam eder). Bir kaptan süt veya su içmeye başlarlar.

2-3 hafta

Kulak kanalları açılır.

3-12 hafta

Sosyalleşme periyodu: 
Bu dönem herhalde minik köpeğinizin yaşamını en çok etkileyecek dönemdir ve bu dönemde öğrendiklerinin büyük bölümü yaşam boyu sürebilir. Bu süre boyunca, sosyal becerilerini geliştirir ve çevresini öğrenir. Özellikle bu dönemin sonlarına doğru yetişkin yaşamında karşılaşabileceği her şeyle (insanlar, diğer hayvanlar, nesneler) karşılaşması önemlidir. Ayrıca onun kısa sürelerle tek başına kalma, veterinere gitme ve arabada seyahat etme gibi yaşamının daha ileriki yıllarında karşılaşması muhtemel durumları tecrübe etmesi de önemlidir.

3 hafta

Yüksek seslere korku tepkisi vermeye başlar.

3 hafta

Ayağa kalkmaya başlar ve yürümeye çalışır.

3 hafta

İlk havlama denemesini yapar.

3-5 hafta

O ve kardeşleri ilk oyun davranışını sergilemeye başlar.

3-5 hafta

Süt dişleri patlar.

3-5 hafta

O ve kardeşleri yeni objelere yaklaşmaya başlar.

6 hafta

Bu yaş, ilk aşısını olabileceği yaştır; bunu iki ile dört hafta arası bir süre sonra ikinci aşı izleyecektir.

6-8 hafta

Artık tamamen sütten kesilir ve günde dört veya beş öğün yemek yemesi gerekir.

6-9 hafta

Bu yaş minik köpeğinizin sosyalleşmeye en çok tepki verdiği yaştır. Onu diğer yavru köpeklerle tanışıp oynayabileceği ve sonraki yaşamı için önemli sosyal beceriler geliştirebileceği yerlere götürecek bir yavru köpek sınıfı bulmak iyi bir fikirdir. Aşıları tamamlanmadan önce de onu dışarıya çıkarabileceğinizi ancak bunu yapıyorsanız, onu kucağınızda tutmanız ve diğer köpeklerin geçmiş olabileceği alanlarda yere basmasına izin vermemeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.

7-9 hafta

Yavru köpekler genellikle yeni evlerine ve yeni sahiplerine gitmek için annelerinden ve aynı kafesi paylaştığı arkadaşlarından ayrılır. Minik köpeğinizi almadan önce, en iyisi hangi aşıların ve kurt tedavilerinin yapıldığına dair besiciyle konuşmaktır. Ayrıca yeni bir yavru köpek almadan önce aşılama ve kısırlaştırma hakkında konuşmak da iyi bir fikirdir.

8-10 hafta

İkinci aşılama. Veterinerinizle birlikte minik köpeğinizin artık açık alanlara çıkacak ve diğer köpeklerle tanışacak kadar korunduğunu kontrol edin.

10 hafta

Beslenme sıklığını günde üçe indirin.

10 hafta

Erkek köpekler bacaklarını kaldırarak idrarlarını yapmaya başlayabilirler.

12 hafta – cinsel olgunluk

Genç [Jüvenil] periyot: 
Bu periyotta, temel değişiklerin çoğu gerçekleşir. Ancak minik köpeğiniz hâlen gelişme aşamasındadır ve tam olgunluğa ulaşana kadar yavru maması ile beslemeye devam edilmelidir.