Kategori: Köpekler

Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi

18.11.2014 Köpekler

Yavru Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Yavru köpeğinizi sütten kesilir kesilmez ve doğduğu yere çok alışmadan almanız en doğrusudur. Yavru köpeğinizi evinize getirmenin en ideal zamanı 6-7 haftalık olduğundadır. 6 haftalık bir köpek, kuru mama yiyebilecek kadar büyük, sizinle dostluk kurabilecek kadar da küçüktür. Yavru köpeğinize isim vermekte gecikmemelisiniz. Onu ismiyle çağırmaya başlayın. İsmini öğrenmesi ve çağırdığınızda yanınıza gelmesi kolaylaşacaktır. Aşağıda detaylı bir şekilde yavru köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler açıklanmaktadır.

Yavru köpeğinizin ihtiyaç duyacağı malzemeler:

Mama ve Su Kabı:
Temizlenmesi kolay ve ters dönmeyecek kadar ağır olmalıdır. İri ırk köpeklerde yerden yükseğe konabilecek yemek kapları seçilmelidir.

Tarama Araçları ve Banyo:
Köpekler yılda 2 kez tüy değiştirler. Tarama ve fırçalama köpeğinizin deri ve tüy sağlığı için büyük öneme sahiptir. Uzun tüylü köpekler için tel fırçalar, kısa tüylü köpekler için eldiven fırçalar yararlı olabilir.

Köpeğinizi yıkamak için kullanacağınız şampuanın önemi büyüktür. Yanlış seçim ile birlikte  köpeğinizin tüy ve deri sağlığı bozulabilir. Köpekler için özel üretilmiş köpek şampuanı kullanmalısınız. Yıkama sıklığınız en fazla 3-4 haftada bir olmalıdır. Köpeğiniz sık yıkandığında deri PH’sı bozulur, aslında koruyucu olan yağ tabakası kaybolur. Köpeğiniz  mantar, uyuz gibi hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelebilir.

Boyun Tasması ve Gezdirme Kayışları:
Yavru köpeğinizin ilk aşı programı bittikten sonra düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapmanız gerekecektir. Köpeğinizin büyüklüğüne ve kilosuna uygun olarak tasma ve gezdirme kayışı seçimi yapılmalıdır.

Oyuncak: Yavru köpekler günlük egzersiz ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun  siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Oyuncak seçiminde  dikkat edeceğiniz nokta; oyuncak köpeğiniz tarafından ısırılıp kemirilebilir ancak parçalayıp yutamayacağı nitelikte olmalıdır. Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma, takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir.

Diş bakımı ve diş değişim dönemi:
Yavru köpeğiniz 4-6 aylığa kadar süt dişlerini döker. Yerine hayat boyu kalıcı olan ana dişler çıkar. Bu dönemde diş kaşıntısı çok fazla olacağından her şeyi kemirecektir. Kalın halat şeklinde düğümlenmiş, uçları püsküllü olan diş ve oyun ipleri, doğal malzemelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilmiş yapma kemikler kullanılabilirsiniz. Kalıcı dişler çıktıktan sonra mutlaka diş bakımına daha fazla önem gösterilmelidir. Normalde tartar oluşumu 1,5 yaşında başlar ancak diş fırçalamaya yavruyken alıştırılmalıdır. Köpekler için özel olarak üretilmiş diş  fırça ve macunları kullanılmalıdır.

Sosyalleşme:
Köpekler sosyal canlılardır. Her zaman yeni dostluklar kurmaya heveslidirler. Köpeğinizin 2-4 aylık dönemi ana sosyalleşme dönemidir ve köpeğin psikolojisinde  çok büyük önem taşır. Bu kritik  dönemde karşılaştıkları  ya da kötü tecrübe ettikleri her şey onlar için erişkin yaşamlarında korkuyla tepki verdikleri davranışlara dönüşebilir. Bu nedenle köpekler, her türlü insanla (kadın, erkek, çocuk, bebek), diğer evcil hayvanlarla (kedi, köpek, kuş), her çeşit taşıtla (otobüs, motor, bisiklet)  bu aylarda tanıştırılmalıdır ve çağrışımlarının daima pozitif olmasına dikkat edilmelidir.

Beslenme:
Yavru köpeklerin gelişim ve büyüme döneminde  ekstra besin ve kaloriye  ihtiyaç  duydukları saptanmıştır. Köpeğinizin maması, bu dönemde ihtiyaç duyacakları proteinleri oluşturan aminoasitleri, kalsiyum ve fosfor gibi gerekli olan besin maddelerini doğru ve dengeli miktarda içermelidir.
Köpeğinizin yemesi gereken  mama, köpeğinizin yaşına, ırkına ve kilosuna göre belirlenir. Beslenme ile ilgili mutlaka hekimlerimizden destek almalısınız.

Aşılar:
Yavru köpeğinizin rutin olarak mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmelidir. Hekimlerimiz, yavru köpeğinizin yaşına, ırkına ve yaşam alanına uygun bir aşı programı belirleyecektir. Yavru köpeğinizin aşı programı, 45 günlük olduğunda başlamalıdır.

İlk aşıları bittikten sonra üç  ayda bir iç paraziter  uygulamaları ve senede bir defa kuduz, karma ve boğmaca aşılarının tekrarları uygulanmalıdır.
Köpeğinizin yavru aşı programı bittikten   sonra  düzenli yürüyüşlere  çıkacağından dış parazit mücadelesi de önem kazanmaktadır. Bunun  için  düzenli kene ve pire damlaları uygulanmalıdır.